Engel Rita Ph.D.

ÖBI Terresztris Ökológiai Osztály
tudományos munkatárs
engel.rita [at] okologia.mta.hu
+36 28 360-122, 360-147 / 118, 251
Tevékenységi kör rövid leírása: 
  • A hazai flóra kémiai diverzitásának megismerése
  • Kemotaxonómiai, növénykémiai kutatások (Illó- és nem illékony komponensek vizsgálata)
  • Ökológiai (abiotikus és biotikus) tényezők hatásának vizsgálata a (gyógy)növények hozamára és beltartalmi értékeire
  • Etnofarmakológiai értékek humán gyógyászati jelentőségének értékelése
  • Központi idegrendszerre ható növények felkutatása, vizsgálata
  • Különböző termőhelyekről származó növényanyag ex-situ megőrzése, felszaporítása, termesztésbe vonhatóságának és hatóanyag-tartalmának vizsgálata
Tevékenység, kutatás címszavakban: 
gyógynövény, növénykémia, kémiai diverzitás
Válogatott publikációk: 

2016

Engel R, Szabó K, Abrankó L, Rendes K, Anna Füzy A, Takács T (2016): Effect of arbuscular mycorrhyzal fungi on the growth and polyphenol profile of marjoram, lemon balm, and marigold. Journal of Agricultural and Food Chemistry 64(19): 3733-3741. Tovább ››
Varga L, Engel R, Szabo K, Abranko L, Gosztola B, Nemeth EZ, Sarosi S (2016): Seasonal variation in phenolic content and antioxidant activity of Glechoma hederacea L. harvested from six Hungarian populations. Acta Alimentaria 45:(2) pp. 268-276. Tovább ››

2014

Könczöl Á, Engel R, Szabó K, Hornok K, Tóth S, Béni Z, Prechl A, Máthé I, Tibor Balogh G (2014): Topical analgesic, anti-inflammatory and antioxidant properties of Oxybaphus nyctagineus: Phytochemical characterization of active fractions JOURNAL OF ETHNOPHARMACOLOGY 155:(1) pp. 776-784. (2014) Tovább ››

2013

Janicsák Gábor , Háznagy-Radnai Erzsébet , Engel Rita , Blunden Gerald , Máthé Imre (2013): TLC-densitometry of rosmarinic and caffeic acids in the evaluation of lamiaceae species growing in central Europe JPC - Journal of Planar Chromatography - Modern TLC 26:(2) pp. 132-136. (2013) Tovább ››

2010

Engel Rita, Stefanovits-Bányai Éva, Abrankó László (2010): LC simultaneous determination of the free forms of B group vitamins and vitamin C in various fortified food products Chromatographia 71:(11-12) pp. 1069-1074. Tovább ››