MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2018-05-16 Bors
MAGYAR FELFEDEZÉS: a fának is van pulzusa

Ezt használta ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Fotogrammetria és Térinformatika Tanszéke: egy éjszakán keresztül óránként mértek fel 22 facsemetét. És egy új, nem várt felfedezés történt. Különböző fajokat vizsgáltunk, mert a faiskolának egy fajból általában nem volt több példánya. A kísérletet ezért úgy terveztük, hogy megvizsgáljuk, mennyire általános az alvómozgás a fákban: több különböző fajban hasonlóan vagy különbözően alakul. [T:35] *Munkatársunktól - Bors (20,21. oldal)

2018-05-16 Demokrata
ERDŐSÍTÉS MAGYARORSZÁGON

A tízéves program az Európai Unió és a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásában valósul meg, bekapcsolódott az MTA, három hazai nemzeti park, a WWF Magyarország, az Érmelléki Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület, illetve egy olaszországi intézmény is. - Bár a cserháti erdő rendezettnek tűnik, a biológiai sokszínűséghez szükség van a fiatal, az öreg és a holt fára, a megfelelő cserjeszintre, a gyökértányérokra, az odúkra, az erdei tócsákra. - Demokrata (49. oldal)

2018-05-11 origo.hu

...A tízévesre tervezett, és a Life4 Oak Forests nevet viselő programban - amely az Európai Unió és a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg - a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézete mellett három hazai nemzeti park, a Bükki, a Duna-Ipoly és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a WWF Magyarország, illetve az Érmelléki Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület mellett az olaszországi Ente di gestione per i Parchi e la Biodiversita-Romagna természetvédelmi igazgatóság is részt vesz. - origo.hu (05.11)

2018-05-10 ecolounge.hu , greenfo.hu, szabadidomagazin.hu és sok más

...A partnerségben részt vesznek a Bükki, a Duna-Ipoly és Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságok, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, a WWF Magyarország, az Érmelléki Természetvédelmi és Turisztikai Egyesület, valamint az olasz Ente di gestione per i Parchi e la Biodiversita-Romagna természetvédelmi igazgatóság.A 10 éves projekt során olyan egységes természetvédelmi erdőkezelési tevékenységeket terveznek végrehajtani, melyek hozzájárulnak tölgyeseink természetesebbé, és ez által egészségesebbé válásához. [T:16] - ecolounge.hu (05.10)
[Odút a fákra, madarat az odúba! (05.10) greenfo.hu]
[A tölgyerdők (05.10) szabadidomagazin.hu]
[Odút a fákra, madarat az odúba! (05.10) magyarmezogazdasag.hu]
[Barkócaberkenye és fakopáncs - erdőmentő program indult (05.10) turizmus.com]
[Látott már zöld küllőt, vagy fekete harkályt? (05.10) turizmusonline.hu]
[Legyenek újra természetesebbek tölgyeseink (05.10) objektivhir.hu]
[Segítségre szorulnak a hazai tölgyesek (13. oldal) Népszava]

2018-05-08 Magyar Hírlap, Népszava, sok más

Átadták a külhoni magyar kutatók munkásságát elismerő Arany János-díjakat és Arany János-érmeket tegnap a Magyar Tudományos Akadémián. Az Arany János-díjat Krausz Ferencfizikus, az MTA külső tagja, míg a fiatal kutatóknak járó Arany János-díjat Öllerer Kinga erdélyi biológus kapta. *(LMA) [T:16] - Magyar Hírlap (14. oldal)
[MTA-közgyűlés - Átadták az Arany János-díjakat (05.08) nepszava.hu]
[MTA-közgyűlés - Átadták az Arany János-díjakat (05.08) webradio.hu]
[MTA-közgyűlés - Átadták az Arany János-díjakat (05.08) gondola.hu]
[MTA-közgyűlés - Átadták az Arany János-díjakat (05.08) mti.hu]
[Kiosztották a rangos elismeréseket (05.08) sikerado.hu]
[Átadták az Arany János-díjakat (05.08) medicalonline.hu]
[Átadták az Arany János-díjakat (05.08) hirado.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) veol.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) duol.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) feol.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) vaol.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) zaol.hu]
[Erdélyi biológust és irodalomtörténészt is díjazott a Magyar Tudományos Akadémia (05.08) kronika.ro]
[Átadták az Arany János-díjakat (05.08) magyaridok.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) bama.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) beol.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) heol.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) kemma.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) baon.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) sonline.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) szoljon.hu]
[Arany János-díjat kaptak a külföldön dolgozó magyar tudósok (05.08) teol.hu]

2018-05-08 innoteka.hu, magyarmezogazdasag.hu

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék együttműködésében végzett vizsgálat során egy éjszakán keresztül lézerszkenner segítségével óránként mértek fel 22 facsemetét, szigorúan ellenőrzött körülmények között. "Adataink azt mutatták, hogy a fák ágai egy-két centimétert mozognak fel-le, kettőtől hat óráig terjedő, tehát az éjszaka hosszánál lényegesen rövidebb ciklusban ismétlődve" - mondta Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatója az mta. - innoteka.hu (05.08)
[Mozognak-e a fák? (05.08) magyarmezogazdasag.hu

2018-05-07 Családi Lap
A fák "szívverését" kutatják

...Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék együttműködésében végzett vizsgálat során egy éjszakán keresztül óránként mértek fel 22 facsemetét. Kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Vagyis a fák nagy valószínűséggel pumpálják a vizet, mintha valamiféle pulzusuk lenne. "Korábban az volt az általános szemlélet, hogy a fákban egyenletesen áramlik a víz, és a legrövidebb, a növényeket érintő periodikus folyam at a cirkadián ritmus. - Családi Lap (05.07 - 6. oldal)

2018-05-03 Kossuth Rádió
Visszazöldülő növények

...Címkék: Kósa Géza, Vácrátóti Botanikus Kert, fotoszintézis, festékanyagok. - Kossuth Rádió (05.03-05:35 (hossza: 3 perc))

2018-04-30 zoom.hu

...Egyelőre olyan mértékű elszaporodást nem tapasztaltunk, mint Észak-Amerikában, de azt nehéz megmondani, hogy a természetes vizek melegedésével milyen változások következnek majd be" - ezt már Erős Tibor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa mondta megkeresésünkre." Az akvaristák által szabadon engedett aranyhalak terjedésének kutatását, mennyiségi viszonyaik pontos megismerését nehezíti, hogy ezek az állatok gyorsan visszavadulhatnak, és egy idő után nagyon nehéz őket megkülönböztetni az ezüstkárászoktól. [T:9] - zoom.hu (04.30)

2018-04-30 eletforma.hu, napidoktor.hu, - gardenista.hu, ujnemzedek.hu,

...Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék együttműködésében végzett vizsgálattal egy éjszakán keresztül óránként mértek fel 22 facsemetét, szorosan ellenőrzött körülmények között. A korábban megismert alvómozgást csak a fák egy részén lehetett kimutatni, de történt egy új, nem várt felfedezés is. - Ritmikus vízpumpálás - - Adataink azt mutatták, hogy a fák ágai egy-két centimétert mozognak fel-le, kettőtől hat óráig terjedő, tehát az éjszaka hosszánál lényegesen rövidebb ciklusban ismétlődve - mondta Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatója. - [T:59] - eletforma.hu (04.27)

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa (05.01) napidoktor.hu

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa (04.23.) gardenista.hu

A fák nem csak beszélnek, de a legtöbb még alszik is! (04.24) ujnemzedek.hu

2018-04-26 Magyar Narancs
Fa

Egy magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport szerint a két folyamat szorosan összefügg, s hogy ezt igazolják, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME fotogrammetria és térinformatika tanszék együttműködésében végzett vizsgálat során egy éjszakán keresztül, óránként mértek fel 22 facsemetét. A fákat lézerszkennerrel vizsgálták, amellyel néhány perc alatt több millió pontban, néhány milliméteres pontossággal lehet méréseket végezni, így ez a módszer lehetővé teszi nagyon lassú folyamatok nyomon követését is. - Magyar Narancs (7. oldal )

2018-04-21 veszpremtv.hu
Mozaik - 2018. április

Nem befolyásolja a Balaton vízminőségét a tó jelenlegi magas vízállása, ezt mondják a Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói. A szakemberek évtizedek óta folyamatosan figyelemmel kísérik a változásokat. Újra [...] - - Március 19. és 25. között Veszprémben rendezték meg a Magyar-Lengyel barátság hetét. Húsz helyszínen, több mint félszáz programmal várták az érdeklődőket. Ezekből láthatnak most egy összefoglalót. - veszpremtv.hu (04.21)

2018-04-21 agroinfotm.hu, greenfo.hu, nepszava.hu

...Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék együttműködésében végzett vizsgálat során egy éjszakán keresztül óránként mértek fel 22 facsemetét, szorosan ellenőrzött körülmények között. A korábban megismert alvómozgást csak a fák egy részén lehetett kimutatni, de történt egy új, nem várt felfedezés is. A fák ágai egy-két centimétert mozognak fel-le, kettőtől hat óráig terjedő, tehát az éjszaka hosszánál lényegesen rövidebb ciklusban ismétlődve - fotó: Shutterstock Ritmikus vízpumpálás "Adataink azt mutatták, hogy a fák ágai egy-két centimétert mozognak fel-le, kettőtől hat óráig terjedő, tehát az éjszaka hosszánál lényegesen rövidebb ciklusban ismétlődve - mondta Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatója. - agroinform.hu (04.21)

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa (04.22) greenfo.hu

Nem minden fa alszik, viszont van pulzusuk (04.21) nepszava.hu

2018-04-17 National Geographic
HALAKNAK ÁLMA

A Balaton-kutatás több mint száz éves múltra tekint vissza, de csak mintegy tíz éve kezdtük azt tanulmányozni, mi történik a befagyott tóban - mondja Vörös Lajos hidrobiológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének emeritus professzora. - Olyan élőlények kezdenek el novemberben szaporodni, amelyek aztán később, a jégolvadás alatt eltűnnek. A jég alatt megszűnnek az áramlások, és a víz átlátszó lesz. Írta Bordás Veronika - National Geographic (04.17 - 22. oldal)

2018-04-16 ripost.hu

...Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa szerint ezért kell időben felkészülni az invázióra. "A hamarosan kezdődő biológiai gyérítéssel hatékonyan lehet tizedelni a szúnyogokat a természetvédelmi területen is. A Balaton-part nagy része is ilyen, így valószínűleg kevesebb csípést gyűjtenek be idén az itt túrázók" - hangsúlyozta az entomológus szakember. - ripost.hu (04.16)

2018-04-14 greenfo.hu

Magyarországon 2014-ben találták meg először, majd 2015-ben már számos Dunába torkolló Pest megyei patakban találtak stabil állományokat az MTA-ÖK Duna-kutató Intézet munkatársai. Halfaunisztikai vizsgálataik során megállapították, hogy azokban a patakokban, amelyekben a vörös mocsárrák megtalálható, a Dunához közeli torkolati szakaszainak kivételével a patakok halfaj-együttesei eltérnek azon vízfolyásokétól, ahol előfordulása nem igazolt. - greenfo.hu (04.14)

2018-04-14 termalfurdo.hu
Ezek most a legszebben virágzó hazai tájak

A vácrátóti arborétum különlegessége, hogy az egzotikus fák, bokrok és virágok mellett a teljesen hétköznapi növények bemutatására is hagytak területet, így megcsodálhatjuk a tavasszal virágzó fűszernövényeket, terményeket és a ház körül fellelhető virágokat is. - Mecseki medvehagyma illat - Ha azt mondjuk, Mecsek és Orfű, a fűszerekért és gasztronómiáért rajongó kirándulóknak azonnal eszébe jut a medvehagyma. Március közepétől a dunántúli erdőkben, így a Mecsekben is gyönyörű egybefüggő zöld mező borítja az erdő talaját, és kellemes fokhagymás illat lengi be a területet. - #http (04.14)

2018-04-11 hirbalaton.hu, Napló

Elkezdődött a globális vízválság, amelynek közvetett hatásait Magyarországon is érezni lehet – jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság vezetője. A veol.hu Tóth Viktort, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének szakemberét faggatta a kérdésről.

Globális vízválság - ...Ezek az események eddig lokálisak voltak, de most már összekapcsolódnak, 5-15 millió emberre hatnak, az emberek elhagyják otthonukat, és ezt érzi meg most Magyarország is - mondta Tóth Viktor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete hidrobotanikai osztályának vezetője. Kifejtette, pillanatnyilag válsághelyzetről beszélni Magyarország vonatkozásban nem aktuális, ám nem valószínű, hogy ugyanez a következő 20-30 év viszonylatairól is kijelenthető. - Napló (1,5. oldal)

2018-04-10 Diéta és Fitnesz
HAZAI KINCSEK

VÁCRÁTÓTI ARBORÉTUM - Az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve növényfajtát mutatnak be. A szépen gondozott parkon patak fut keresztül, romantikus tavacskák láncolata húzódik számos hangulatos zuggal, hidacskával, szigettel, műromokkal. A kertet kitűnően karbantartott ösvények, utak hálózzák be, de az egzotikus növények bemutatását szolgáló trópusi pálmaház és a kaktuszház sem hiányik. - Diéta és Fitnesz (04.09 - 126,127,128. oldal)

2018-04-03 magyarmezogazdasag.hu

Megtörtént az első kapavágás a LIFE4OakForests projekt keretében! Több mint három mázsa tölgymakkot kapáltak be a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai önkéntesek segítségével a Fóti-Somlyó özönnövényekkel borított területein. Munkájukkal elősegítik a termőhelyre jellemző őshonos molyhos és cseres tölgyesek regenerációját.
..A szervezésben és a munkában további 17 munkatárs vett részt a WWF-től, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságtól, az MTA Ökológiai Kutatóközponttól, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól.A munka természetesen nem ért véget. A cél, hogy 80-100 év múlva itt valóban tölgyerdei életközösségekre találjon az erre látogató... - magyarmezogazdasag.hu (04.03)

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: