Média

2020-09-21 qubit.hu

Az élet eredetének magyar kutatói nemrégiben vaskos tanulmányt közöltek a Nature Reviews Chemistry folyóiratban. A brit John Maynard Smith és Szathmáry Eörs evolúcióbiológusok által 1995-ben kidolgozott, Nagy evolúciós átmenetek néven ismertté vált elméletet továbbfejlesztő iskola tagjai az elmúlt három évtized hazai eredményeit foglalták össze cikkükben. A tanulmány társszerzőjét, Szilágyi András fizikus-biofizikust, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársát kérdeztük arról, hogy eredményeik szerint miként jöhetett létre az anyag élő állapota.

2020-09-21 24.hu

„A védekezés egyébként talán csak akkor lesz igazán hatékony, amikor mindenkinek a családjában lesz már fertőzött vagy halott, a személyes tapasztalat nagyságrendekkel növeli a veszélyérzetet” – mondta lapunknak adott interjújában Dr. Jordán Ferenc hálózatkutató ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója. A szakembert kérdeztük arról, hol állunk a vírus második hullámában, hogyan lehet feltartóztatni a járványt, miként arról is, hogyan lehet megelőzni, hogy újra és újra vírusok támadják meg az emberiséget.

2020-09-21 demokrata.hu

Az éghajlatváltozás hatásait már mi is a bőrünkön érezzük. A Klímaváltozás és Magyarország című tanulmánykötet hazánk kilátásait vizsgálja.
Világszinten a kép ennél is rémisztőbb. – Bekövetkezhet az apokalipszis egy formája, civilizációnk hanyatlása is – szögezi le Szathmáry Eörs akadémikus és evolúcióbiológus, A Klímaváltozás és Magyarország című tanulmánykötet szerkesztője. Úgy látja: az adatokból az következik, hogy a gazdaság megroppanhat a sokszorossá nőtt a teher alatt, majd néhány évtizeden belül összeomlik a technikai civilizációval együtt.

2020-09-21 hirbalaton.hu

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) online-konferenciát rendez 2020. szeptember 22.-én, kedden 17:30 – 19:30 óra között A Balaton múltja és jövője címmel. Az esemény Zoom internetes felületen érhető el.
PROGRAM: Vörös Lajos, kutató professzor emeritus, Balatoni Limnológiai Intézet
Balaton algái változó szerepben.

2020-09-19 Marie Claire nyomtatott sajtó
PLANETÁRIS EGÉSZSÉG

Alapvető fontosságú a rendszerszintű változás, véli Báldi András. „Át kell alakítanunk a gazdasági rendszerünket és az értékrendszerünket is. Változtatni az étkezési szokásainkon, töredékére csökkenteni az élelmiszer pazarlását, a kemikáliák használatát a mezőgazdaságban, de a ruhaiparról is tudjuk, hogy milyen környezeti károkat okoz: 92 millió tonna szemetet termel és 79 ezer milliárd liter vizet használ fel évente. Ismerjük a kifejezést, hogy »a bőség zavara«, és valóban ezzel küzdünk, egy pazarló, rabló gazdaságban élünk – egyre több pénzzel ugyan, mégis egyre betegebb bolygón, egyre kevésbé jól.”

2020-09-19 blikk.hu

A magyar arborétumok nemcsak a különleges hazai ökológiába adnak bepillantást, de a csodálatos színekben pompázó erdők látványától még a sokat látott kalandorok szája is garantáltan tátva marad.
Az ország legnagyobb botanikus kertjének számító Vácrátóti Arborétumban 62 madárfaj fészkel, és további 22 halfajjal, valamint 73 csigával és kagylóval találkozhatnak a látogatók. Hangulatos sétautak, rózsa- és muskátlibemutatók várják a turistákat, akik 1400 forint fejében megismerhetik akár az ott található 13 ezer növényfajta mindegyikét.

Oldalak