ÖK a sajtóban, médiában

Az ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2019-11-15 mti.hu, M1 Ma Reggel, Kossuth Rádió, webradio.hu, agrotrend.hu, szeretlekmagyarorszag.hu, gyorplusz.hu

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe: az újonnan született térinformatikai adatbázis alapján részletesen vizsgálhatóvá válik, hogy milyen élőhelyre van szükségük az egyes fajoknak és milyen szolgáltatásokat nyújt a természet az emberiség számára.
Tanács Eszter, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a műsorban elmondta: Magyarországnak tagállamként az Európai Unió 2020-ig tartó biodiverzitás stratégiájához kapcsolódóan feladata az ökoszisztémák és állapotuk, valamint az általuk az emberiség számára nyújtott szolgáltatások értékelése és térképezése. Ennek a munkafolyamatnak az első lépése és alapja az ökoszisztémák országos térképének elkészítése volt.
Az ÖK közleménye szerint a 2015-ös állapotot mutató térkép készítése 2017-ben kezdődött és 2019 júniusára fejeződött be. A térkép készítésben kulcsszerepet játszott az Agrárminisztérium, a Lechner Tudásközpont (LTK), az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Talajtani és Agrokémiai Intézet (TAKI).

M1 Ma Délelőtt – 2019.11.15. https://mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2019-11-14-i-adas-2/

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe (11.14) mti.hu

Kossuth Rádió Ma Reggel 2019.11.14.

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe sajomente.hu (11.14)
http://www.sajomente.hu/reszletek/hirek/93806

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe (11.14) agroinform.hu

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe (11.14) webradio.hu
https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/elkeszult-magyarorszag-okoszisztem...

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe (11.14) mixonline.hu
http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=168445

Elérhető Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe (11.14) agrotrend.hu]
https://www.agrotrend.hu/hireink/elerheto-magyarorszag-okoszisztema-alap...

Elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe (11.14) trademagazin.hu

Itt a legújabb Magyarország-térkép: ehhez hasonlót még nem láthattunk (11.14) femina.hu
https://femina.hu/terasz/magyarorszag-okoszisztema-alapterkepe/

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe (11.14) szeretlekmagyarorszag.hu
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/elkeszult-magyarorszag-okoszisztema...

Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe (11.14) gyorplusz.hu
https://www.gyorplusz.hu/nagyvilag/elkeszult-magyarorszag-okoszisztema-a...

2019-11-14 bdpst24.hu, mediapiac.com

Mit gondol az Everstet 22-szer megmászó Sherpa napjaink legégetőbb kérdéséről, a klímakatasztrófáról? Milyen megoldás rejlik a buddhizmusban? Többek között ezekre a kérdésekre kapnak választ a 15. alkalommal megrendezett Budapest Zeitgeist vendégei november 20-án a Budapest Music Centerben. Az este folyamán a főelőadó gondolataira reflektál még: előadóművész, vállalati kommunikációs igazgató, slammer és ökoharcos is. Idén a negyedik születésnapját ünneplő meetup összehozza a hívőket és hitetleneket egyaránt.
...Felszólal továbbá Molnos Zselyke, az Ökopszichológiai Intézet vezetője és Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is. Az esemény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Bővebb információ az alábbi linken olvasható: https://www.facebook.com/events/777944549343512/ bdpst24.hu (11.14)

A buddhizmus a klímakatasztrófa megoldása? (11.14) mediapiac.com
http://www.mediapiac.com/marketing/A-buddhizmus-a-klimakatasztrofa-megol...

2019-11-14 Zalai Hírlap
A törpeharcsa nem való a Balatonba

A Balatoni Limnológiai Intézet kutatója, dr. Czeglédi István a tóban nemkívánatos halról, a törpeharcsáról és az ellene való küzdelemről szólt, majd Újhelyi Gábor mutatta be a Magyar Országos Horgász Szövetség HORINFO rendszerét, mellyel - sok más lehetőség mellett - a pecások meg tudják váltani a horgászengedélyt. A rendezvényen átadták a Balatoni Horgászatért életműdíjat. Nagy Gábor horgászati ágazatvezető a balatoni horgászturizmusról szólt, majd Havranek Mihály horgászati igazgató a szabályszegési statisztikáról. *KÁ - Zalai Hírlap (5. oldal)

2019-11-13 Magyar Narancs
Nincs az a pénz

Halálos megbetegedésre még nem volt példa, ahhoz több száz liter vizet kellene meginni, de azért ne bagatellizáljuk el a kérdést" - mondja Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet professor emeritusa. Arra, ami idén nyár végén történt, 25 éve nem volt példa: a Balaton mocsárzölddé változott. Fonyódnál és Balatonfenyves környékén észleltek bőrmegbetegedéseket is, amelyeknek lehetett köze az algainvázióhoz. - A zöldülés oka egy olyan mértékű algásodás volt, amit utoljára 1994-ben tapasztalhattunk. - Magyar Narancs (14,15,16. oldal)

2019-11-12 greenfo.hu, index.hu

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely az ország természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli. Bár a térképet elsősorban nyilván szakemberek fogják használni, a térkép online mindenkinek elérhető.

Az ITT ELÉRHETŐ OLDAL jobboldali menüjében további megjelenítési lehetőségek jönnek fel: sok más opció mellett megjeleníthetjük például a szikes gyepeket, a gyertyányos-tölgyeseket vagy a puhafás ártéri erdőket. A térkép ugyan csak egy pillanatnyi állapotot mutat, de fontos és részletes információkat nyújt, amiket helyi átalakításoknál, beépítéseknél, környezetpusztításnál vagy spontán változások követésénél is nagyon lényegesek lehetnek.

Magyarország környezeti állapota a klímaváltozással összefüggésben is nagyon gyorsan változik, a erdészeti szakemberek például középtávon lényegében már biztosnak mondják a bükkösök visszaszorulását, hogy a hazai fenyvesek gyakorlatilag halálra vannak ítélve, vagy hogy az aszályosodással összefüggésben a Kiskunság például félsivatagossá válik. Az éghajlati övezetek gyorsan alakulnak át, és az emberi tájalakítás, engedélyezett és engedély nélküli erdőirtások, új parkolók melletti favágások (mint most a Normafán, fapótlás nélkül) is tartós tájsebeket okoznak. Az ökológiai sérülékenység mellett a magyar állam intenzív erdősítési programot hajt végre, ennek nyomon követéséhez is fontosak a részletes térképek.
http://web.map.fomi.hu/nosztep_open/

Megvannak az ország természetközeli területei, térképre tették a magyar ökoszisztémákat - index.hu 2019.11.11. 13:04
https://index.hu/techtud/2019/11/11/megvannak_az_orszag_termeszetkozeli_...

2019-11-11 qubit.hu

lkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe, amely az ország természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli – jelentette be hétfőn Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára Budapesten.
Az ökoszisztémák jó állapotának megőrzése, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása csak összehangolt intézkedésekkel érhető el, melyekhez részleteiben szükséges ismerni a minket körülölelő természeti, ökológiai rendszert és működését, feltérképezni természeti tőkénk térbeli eloszlását és fejleszteni a kapcsolódó tudásbázist – írta a projektről a minisztérium.
Az Ökoszisztéma alaptérkép létrehozása és az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelése az Agrárminisztérium koordinálásával, a Lechner Tudásközpont, az Ökológiai Kutatóközpont, a Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztály, a Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, valamint a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet partnerségében zajlott.

2019-11-11 Infostart, MTI

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely az ország természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli.

Az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisa az egymilliárd forint keretösszegű, az Európai Unió (EU) biológiai sokféleség stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását szolgáló projekt egyik eredményeként készült el számos magyar intézmény részvételével - mondta el Sik András, az alaptérkép létrehozásában közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója.
A térkép segítséget nyújthat a területek optimálás felhasználásának megválasztásában. A jövőben tervezik az alaptérkép fejlesztését, a térbeli részletesség növelését. A térkép jelenlegi állapotát mutató felméréseket rendszeresen megismételnék, valamint követnék a változásokat is - tette hozzá Sík András.
Az interaktív térkép ezen az oldalon bárki számára elérhető.
http://web.map.fomi.hu/nosztep_open/

2019-11-10 Klubrádió Állatbarát

A harkályok az okos természetvédelem kulcsállatai, őket védve a teljes erdei ökoszisztémát jobban fent lehet tartani. Hogy mennyi harkály él egy erdőben, pontosan jelzi annak a területnek az “egészségességét”.

Dr. Ónodi Gáborral, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos segédmunkatársával a harkályfélék életmódjáról beszélgettünk. A harkályok számára az számít ideális körülménynek, ha az erdőben sok az álló- és fekvő holtfa, különböző lombkorona záródásokkal rendelkezik és sok fafajjal. Ónodi Gábor elmondta, minél nagyobb egy harkályfaj, annál inkább a vastagabb, keményebb ágrészeket keresi, és azokat munkálja meg. ..
...A harkályokat nem véletlenül nevezzük az erdők doktorainak. Bizonyos erdőkárosító ízeltlábúak hirtelen elszaporodásukkal nagy gazdasági károkat tudnak okozni, a harkályok pedig pont ezek populációit képesek szabályozni. ...
...A harkályok még fontosabb természetvédelmi vonatkozása, hogy azok az odúk, amiket elhagynak, alkalmasak lesznek más fajok költésére is. Ahogy a harkályok testmérete, az odúk mérete is más és más, így különböző állatok tudnak megtelepedni bennük. ...
...Ónodi Gábor a városiasodó harkályok kapcsán elmondta, hogy leginkább a nagy fakopáncs, balkáni fakopáncs fordul elő városokban, de a zöld küllő is megjelenhet.
Az okokról elmondta, sok helyen csökkennek az élőhelyek, de az is okozza, hogy bizonyos középhegységi erdőkben történtek olyan erdőkezelési változások, amik sokkal természetközelibb élőhelyeket teremtenek. Így olyan sikeresen szaporodnak a harkályok, hogy az állomány nagysága miatt a fiataloknak el kell hagyniuk a helyet, ahol felnőttek, mert az adott élőhely nem tudja a populációt fenntartani.

2019-11-09 Kelet Magyarország
Az evolúció atyja

A Deák Ferenc Akadémia "A világtörténelem legnagyobb hatású alakjai " előadás sorozat keretében Szathmáry Eörs egyetemi tanár Charles Darwinról beszélt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár konferenciatermében, Nyíregyházán. - Kelet Magyarország (11.09 - 5. oldal)

2019-11-09 Magyar Nemzet, magyarnemzet.hu

...Hatalmas önvezető traktorok járnak fel-alá, mélyszántanak 60 kilométer/órás sebességgel - sorolja a lehetséges jövő mozaikjait Báldi András, az MTA doktora, a vácrátóti Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet tudományos tanácsadója. - A probléma kontinentális, és már most megdöbbentő a hatása. Sokkolta a német közvéleményt, hogy az ottani védett területeken a rovarok háromnegyede eltűnt, azaz olyan helyeken is veszélyben vannak az élőlények, ahol nincs közvetlen permetezés, mélyszántás vagy más, számukra kedvezőtlen behatás.A programban vázolt jövőképekben a génmódosított növények is megjelennek, amit a kutatók egy része veszélyesnek tart az őshonos élővilágra, mások szerint ez elkerülhetetlen folyamat, mert ezek nélkül nem állíthatnánk elő megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert. - magyarnemzet.hu (11.09)
[Zizegő tigrisek (Melléklet - Lugas) (11.09 - 25. oldal) Magyar Nemzet]

2019-11-09 Innotéka. innoteka.hu

...Az emberi evolúciót nem lehet megállítani, inkább a megértésére kell összpontosítani, fogalmazott egy tanulmányában Kun Ádám evolúcióbiológus, ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont és az MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport főmunkatársa, aki szerint ez az újra meg újra felmerülő kérdés az evolúció félreértéséből ered. Mi lenne az evolúció helyes értelmezése? - - A szűk értelmezés szerint az evolúció az öröklődő tulajdonságok gyakoriságának a változása egy populációban. *Szerző: Paulik Katalin - Innotéka (11.09 - 9,10,11,12,13. oldal)

2019-11-07 MTI OTS, index.hu, 168ora.hu, blikk.hu, hirbalaton.hu, mediamix.hu, greenfo.hu és sok más

Budapest, 2019. november 7., csütörtök (OTS) - A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) megdöbbenéssel értesül az újabb,a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről.

Többször hangsúlyoztuk, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a tó egészének egészsége szempontjából. A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó - turisztikailag oly fontos -vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd. A BLI nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelessége a veszély növekvő mértékére figyelmeztetni minden érintettet.

OTS - Beruházások veszélyeztethetik a Balaton ökológiai épségét - Az Ökológiai Kutatóközpont közleménye (11.07) mediamix.mti.hu
https://mediamix.mti.hu/Pages/LogineMMX.aspx?ReturnUrl=%2fPages%2fnews.a...

Megkongatták a vészharangot: beruházások veszélyeztethetik a Balaton ökológiai épségét (11.07) hirbalaton.hu
http://www.hirbalaton.hu/megkongattak-a-veszharangot-beruhazasok-veszely...

Veszélyre figyelmeztetnek: ettől függhet a Balaton sorsa (11.07) blikk.hu]
https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/nadirtastol-fugghet-a-balaton-sors...
[Nádirtástól függhet a Balaton sorsa (4. oldal) Blikk

Hatalmas veszélyre figyelmeztet a Balatoni Limnológiai Intézet (11.07) 168ora.hu

https://168ora.hu/itthon/balatoni-limnologiai-intezet-nadasok-kornyezetp...

Tudósok tiltakoznak a balatoni nádirtás ellen (11.07) index.hu
https://index.hu/techtud/2019/11/07/bli_tiltakozas_nadirtas_balaton/

Orbán gazdasági érdekei felülírják a Balaton ökológiáját - 2019. november 8.
Sarkadi Péter
https://greenfo.hu/hir/orban-gazdasagi-erdekei-felulirjak-a-balaton-okol...

Beruházások veszélyeztethetik a Balaton ökológiai épségét - balatontipp.hu (11.08)
http://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/beruhazasok-veszelyeztethetik-a...

Veszélyes beruházás: súlyos károkat okozhat a Balaton ökológiájában (11.08) hellovidek.hu
https://www.hellovidek.hu/utazas/2019/11/08/veszelyes-beruhazas-sulyos-k...

Nagy veszélyre figyelmeztetnek a Balatonnál (11.08) infostart.hu
https://infostart.hu/belfold/2019/11/08/nagy-veszelyre-figyelmeztetnek-a...

Megkongatták a vészharangot: beruházások veszélyeztethetik a Balaton ökológiai épségét (11.08) marcaliportal.hu
https://marcaliportal.hu/index.php/2015-07-07-09-04-12/kozelben/44494-me...

Tudósok tiltakoznak a balatoni nádirtás ellen (11.08) turizmusonline.hu
http://turizmusonline.hu/cikk/tudosok_tiltakoznak_a_balatoni_nadirtas_ellen

Veszélyben a Balaton: tiltakoznak a kutatók az ipari nádirtások ellen (11.08) magyarnarancs.hu
https://magyarnarancs.hu/belpol/nadirtas-balaton-124373

Heti híradó: Tudósok és civilek tiltakoznak az ipari kikötő és a nádirtás ellen - - welovebalaton.hu (11.08)
https://welovebalaton.hu/balaton/heti.hirado.tudosok.es.civilek.tiltakoz...

Nádas helyett jachtkikötő - így pusztul a Balaton-part - nlc.hu (11.13)
https://nlc.hu/szabadido/20191113/balaton-nadas-kornyezetvedelem/

2019-11-05 InfoRádió
A környezeti jövő kutatás Magyarország 2050

Címkék: MTA, szolgáltatás, kutatócsoport, Corvinus Egyetem, összefogás, - [T:5] - InfoRádió (11.05-06:34 (hossza: 3 perc))

2019-11-05 RTL KLUB - Fókusz

Gazdasági világválsághoz vezet, ha nem lesz több búza. A gabonát megfertőző kórokozók ellen még nem tudunk védekezni és azok a rovarok, kullancsok is előttünk járnak amik, új betegségeket terjesztenek és a klímaváltozás miatt jelentek meg már Magyarországon is. Földvári Gáborral az Evolúciótudományi Intézet kutatójával készített riportot a Fókusz.
A klímaváltozás okozta népvándorlások új, eddig még nem ismert járványokhoz vezetnek. Egyre több ember lakik nagyvárosokban, 2050-re várhatóan az emberiség 70%-a városlakó lesz. Vannak olyan kórokozók, amelyek nem okoznak azonnal súlyos járványokat, hosszan fejtik ki hatásukat. Azonban ha egyre több ember lebetegszik, akkor pl. az áramellátás olyan kritikus mértékben megszűnhet, amely káoszhoz vezet. Az emberek viselkedése teljesen megváltozik ilyen válsághelyzetekben, erre volt példa a New Yorki áramszünet a ’70-es években, amikor tömegek kezdtek fosztogatásba és gyújtogatásba. A rovarok és vérszívók által terjesztett kórokozók a madarakkal több ezer km távolságra is könnyen terjednek. A klímaváltozás egyik legsúlyosabb következménye a tengerszintek emelkedése. Ez bennünket is érinteni fog, mert a szárazföld belseje felé indul meg a népvándorlás, amely a járványok terjedésének kedvez.
Fókusz • 2019. nov. 5. 19:53 - Forgó Viktor

2019-11-04 Trend FM:Menni-Enni

A Menni-Enni műsora távol-keleti és arab piacokra látogatott, Fráter Erzsébet okleveles biológus, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikuskert gyűjteményi kurátora segítségével, aki az ázsiai piacokon szerzett növényi és kulturális élményeiről mesélt. A műsor első részében a vácrátóti Nemzeti Botanikuskertről, a kert őszi látnivalóiról, és a kreppmirtuszokról volt szó. A Botanikuskert egész évben fogadja a látogatókat, a gyerek és iskolás csoportoknak kertvezetést is biztosítanak. A kreppmirtusz a Füzényfélék rokonságába tartozó trópusi növény áttelel nálunk is, a vácrátóti kert gyűjteményének új tagja.
Fráter Erzsébet piacok iránti vonzódása fiatal korában a marakesh-i piacon alakult ki. Az arab és az ázsiai piacok között nagy különbség nincs. Az ázsiai piacokon óriási gazdagságban találjuk a fűszernövényeket, leggyakrabban porított formában, amely gyakran még a botanikusok számára sem meghatározható, hogy milyen növényből készült. Vigyázat a sáfrányt hamisítják! Ezeken a piacokon bizonyos higiéniai szabályokat be kell tartani. Mindig csak eredeti kupakos palackos vizet szabad inni. A műsorban szó volt még a durio-ról, a citromízű banánról, az ázsiai lacikonyhákon frissen sütött áru fogyasztásáról is.

Menni-Enni 2019-11-04 i adás, 1. és 2. rész

2019-11-04 ng.hu, National Geographic

Interjú Rédei Tamás botanikussal tölgyesekről, akácosokról, sokféleségről, szárazságról.
Milyen élőhelyekkel foglalkozik az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársaként?
Az alföldi tölgyesek megmaradt foltjai érdekelnek. Ezek az Alföld természetes erdővegetációjának az utolsó hírmondói, nagyon erősen visszaszorult maradványai. Kiterjedésük mára az eredeti töredékére csökkent – ez a folyamat még a török idők után is zajlott. A teljes Magyarországot ábrázoló első katonai felmérést 1780-1784 között végezték el. Ha ezt az anyagot összevetjük a mai térképekkel látható, hogy az alföldi tölgyesek kiterjedése a 18. század vége óta is csökkent.

2019-11-01 magyarhang.hu

Példátlan tudományos konszenzus alakult ki mára a klímaváltozással kapcsolatban, mégis vannak, akik megkérdőjelezik a jelenséget. Pedig az nem hitkérdés, valóban vészhelyzetben vagyunk. Árvizek, gazdasági-társadalmi összeomlás, az emberiség felét rövid idő alatt kipusztító járvány, az ivóvízhiány miatt kialakult migrációs hullámok fenyegetnek – figyelmeztettek magyar kutatók a Felelős értelmiség vitafórumán Budapesten.
...Nem tudjuk megállítani a klímaváltozást, nincs hatalmunkban. Megfordítani sem lehetséges, lassítani pedig nehéz, de próbálhatjuk tompítani a hatásait, például az új betegségek elterjedését – véli Szathmáry Eörs az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója, aki szerint sokkal többet kellene beszélni a klímaváltozás következtében megjelenő új kórokozókról.

– Charles Hilton ökológus 1958-ban írta le, hogy ha van klímaváltozás, az migrációval fog járni, és annak új megjelenő betegségek lesznek a következményei. Mindenki kinevette, pedig most láthatjuk ezt a jelenséget – mondta a szakember. Ezermilliárd dollárnál tart az az összeg, amit az újonnan megjelenő betegségek kúrálására költöttek a világban – itt szó lehet olyan kórokozókról, amelyeket eltűntnek véltek, de hosszú idő után újra feltámadnak, és olyanokról, amelyek korábban nem voltak jelen bizonyos helyszíneken, most azonban megjelenhetnek.
A technológia is hozzájárulhat új kórokozók megjelenéséhez vagy megerősödéséhez, például a légkondicionálók a legionella baktérium terjedéséhez. Nem a bioszféra van a legjobban veszélyeztetve, mert az mindig megmarad, nem a homo sapiens, mint faj, de a technológiai civilizáció olyan könnyen összeomolhat, mint a kártyavár, és ezek a betegségek talán a legfontosabb okai között lesznek az összeomlásnak – mondta a kutató, aki szerint vannak olyan előrejelzések, hogy 2050-re a kumulált hatások következtében a populáció lefeleződik, vagyis rövid időn belül meghal az emberiség fele. Hozzátette, hogy ez nyilván nem biztos, de komoly veszélye van.

2019-10-31 index.hu, 12ora.hu

Egyszerűen nem tudjuk megállítani a klímaváltozást, még lassítani sem eléggé, csak tompítani a hatásokat” – kezdte a háttérben egy tűzgolyóként lángoló földgolyó képével Szathmáry Eörs, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának vezetője, aki szerint a klímaváltozással összefüggésben megjelenő új betegségekről kellene sokkal többet beszélni, és így is tett: régi betegségek feltámadása, új helyeket elfoglaló kórokozók, vízzel, étellel, levegővel, szexszel, lényegében mindenhonnan és minden módon terjedő patogének.
Az egyetlen relatíve jó hír, hogy prognózisa szerint legalább nem egy Androméda-törzs típusú, hirtelen beütő, mindent letaroló fertőzés végez majd velünk, inkább sok, relatíve kisebb hatású betegségre kell felkészülni. Erre szolgálna az a Stockholm-protokoll, ami Szathmáry szerint egymilliárd euróból már érdemi eredményeket mutathatna fel az új kórokozókkal szembeni harcban.

Nem a bioszféra van általában veszélyben, és nem is a Homo Sapiens, mint faj, hanem a technológiai civilizáció, ami viszont olyan könnyen összeomolhat, mint a kártyavár.

A nem túl szívderítő előrejelzés szerint 2050 körül várható, hogy az emberi populáció elég rövid idő alatt megfeleződik, magyarul több milliárd ember fog meghalni. „A városok, ahol addigra a világnépesség 70 százaléka lakik majd, különösen veszélyeztetettek. Ha nagy baj van, egy nagyvárosban egy hét alatt kezdik gyilkolni egymást az emberek” – dobta fel a hangulatot Szathmáry Eörs, hogy aztán a Fermi-paradoxon (miért nem találkozunk lépten-nyomon földönkívüliekkel, ha potenciálisan rengeteg, a miénknél fejlettebb idegen civilizáció alakulhatott ki az univerzumban) legvalószínűbb feloldásával fokozza még tovább: a civilizációk a technológiai érettség bizonyos fokán egyszerűen kinyírják magukat, és mi is éppen efelé tartunk.

A klímaváltozás fontosabb a politikai törésvonalaknál (10.30) 12ora.hu
http://12ora.hu/2019/10/30/a-klimavaltozas-fontosabb-a-politikai-toresvo...

2019-10-30 M1 Iskolapad

Vácrátóton forgatott az M1 csatorna stábja. A 15 perctől látható riportban a budapesti Orchidea iskola tanulói ismerkedtek a madárhangokkal Garamszegi László Zsolt az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatójának segítségével. Hogyan táplálkoznak a csípőszúnyogok? többek között erről beszélt Soltész Zoltán tudományos főmunkatárs. A program harmadik állomásaként Sólyom Barbara kommunikációs munkatárssal a vácrátóti Botanikuskertet járták be, a kert fafajairól tanultak és feladatokat oldottak meg. A tanárokkal együtt közös cél egy környezettudatosabb generáció felnevelése.

2019-10-24 24.hu

Rendkívül értékes élőhellyé alakultak a világháborús bombatölcsérek, van olyan faj, ami egyedül Chiléből és a Kárpát-medencéből ismert.
Dr. Vad Csaba biológus, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa kollégáival a kiskunsági Apaj közelében kutatja a bombatölcsérek élővilágát, ahol pár száz méteren belül több mint száz, sós- és édesvizű mélyedés alkot egészen egyedi élőhelyhálózatot.

A tölcsérek között nagy eltérések vannak, 3-15 méter átmérőjű, kör alakú mélyedésekről van szó a feltöltődés különböző stádiumában, amelyekben egész évben vagy csak időszakosan maximálisan 100 centiméternyi víz gyűlik össze a talajvíz felszivárgásából és a csapadékból. Ennek következtében sós, szikes kis tavacskák alakulnak ki – a sót persze ne úgy képzeljük el, mint a tengervizet: a talajvízben oldott nátrium- és hidrogénkarbonátokról beszélünk.
.. Eddig összesen 274 fajt azonosítottunk a bombatölcsérekben: 9 gerincest, 80 kovaalgát, 74 zooplanktont, 111 makrogerinctelent – mondja a 24.hu-nak a szakember.

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: