Hírek

Milyen gyógyszerhatóanyag-maradványok fordulnak elő a Balatonban és vízgyűjtő területein, valamint mik a szennyezés forrásai, és milyen terhelést jelentenek a vízi környezetükre? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Maász Gábor a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa, aki a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíj idei három nyertesének egyike.

Május 18. hétfőn reggel 8.00 órától újra nyit az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton. A nyári nyitvatartás szerint 8.00-18.00 óráig látogathatóak a Kert szabadtéri gyűjteményei. Az aktuális látnivalókról és a látogatás szabályairól bővebb információ a kert honlapján.

Before The Pandemic Ends: Making Sure This Never Happens Again. címmel jelent meg Brook et al publikációja a DAMA protokollról, amelyben az Ökológiai Kutatóközpont kutatói is társszerzők.

A döntéshozóknak, a kormánynak és a társadalom széles körének kíván tájékoztatást nyújtani az az ajánlás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia készített, és április 22-én eljuttatott az EMMI, az ITM és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek.

1927. szeptember 5-én kezdte meg működését a Klebelsberg Kuno szorgalmazására alapított Magyar Biológiai Kutatóintézet, az ÖK Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének elődje. Jelenleg az Ökológiai Kutatóközpont székhelyeként és egyben részeként működik tovább immár intézményes együttműködésben a Duna, a Tisza és a szárazföldi ökológiai folyamatok kutatásával.
MTVA Duna World 2020.04.19. Médiaklikk

Az emberiség teljes életstílusa átalakulhat a koronavírus-világjárvány hatására. A klímaváltozás és a koronavírus-járvány jelentette veszélyhelyzetek között több hasonlóság van, mint azt elsőre gondolnánk. Az Index Szathmáry Eörs evolúcióbiológust kérdezte, aki szerint a szükségből előnyt is kovácsolhatunk, és a járványt tanulópénznek kell tekintenünk.

Oldalak